Hoeveel stroom verbruikt een terrasverwarmer?

Met de stijgende prijzen voor energie is het goed om te weten hoeveel stroom een elektrische terrasverwarmer verbruikt. Terrasverwarmers, ook wel heaters genoemd, zijn zowel geschikt voor zakelijk als particulier gebruik en zijn vaak terug te vinden in de horeca en bij mensen in de tuin. Wil jij weten hoeveel stroom een terrasverwarmer verbruikt? Lees dan vooral verder.

Het verbruik van een elektrische terrasverwarmer

De gemiddelde elektrische terrasverwarmer heeft een vermogen van 1.500 – 2.500 watt. Het wattage van een heater bepaalt onder andere hoe groot het oppervlakte is dat met één heater verwarmd kan worden. In onze berekening gaan we uit van een heater met een vermogen van maximaal 2.500 watt en een verwarmingsbereik van 25m². Dit betekent dat er 2.5 kWh benodigd is per uur. Het vermogen in watt is namelijk eenvoudig om te rekenen naar kWh door het vermogen (in watt) te delen door 1.000.

Kosten elektriciteit van een terrasverwarmer

Momenteel (november 2022) betreft de stroomprijs gemiddeld 0,895 euro per kWh (inclusief energiebelasting, ODE en 9% BTW). Als we uitgaan van het prijsplafond, dan bedragen de kosten 0,40 per kWh.

Uitgaande van een elektrische terrasverwarmer met een max. vermogen van 2.500 watt betaal je dus: 2.5 x 0,895 = 2,24 per uur. Uitgaande van het prijsplafond betekent dit een bedrag van 1,- per uur.

Conclusie
Zet je een heater met een maximum vermogen van 2.500 watt op de hoogste stand (aangezien heaters meestal meerdere verwarmingsstanden hebben), dan ben je zonder het prijsplafond ongeveer 2,24 per uur kwijt. Met prijsplafond kost dit dus ongeveer 1,- per uur.

Tips om het energieverbruik van jouw elektrische terrasverwarmer te beperken:

  • Plaats de heater op een beschutte plek;
  • Reken van tevoren goed uit hoe groot het te verwarmen oppervlak is en houd hier rekening mee bij aanschaf van een heater;
  • In het geval van hangende heaters: hang de heater niet te hoog;
  • Zet de heater niet op de hoogste verwarmingsstand als dat niet nodig is;
  • Kies voor een heater met korte of middellange golf, zodat wind zo weinig mogelijk invloed heeft op de verspreiding van de warmte;
  • Kies voor een heater die te bedienen is met wifi of een afstandsbediening, zodat je eenvoudig kunt schakelen tussen verwarmingsstanden.
Winkelwagen
WhatsApp ons
1
WhatsApp ons
WhatsAppen met ComfortTuin
App gerust als je ons nodig hebt. We proberen binnen 30 minuten (ma-vr) te reageren 😊